Nieuws
Slaapstoornissen in het nieuws
|
|
Waarom is gapen toch zo aanstekelijk?
22-06-2007 - Herkenbaar: iemand naast je moet gapen en van de weeromstuit ga je zelf ook gapen. Is vermoeidheid dan aanstekelijk? Nee, volgens onderzoekers van de universiteit van Albany in de Verenigde Staten doe je mee aan een oeroud ritueel.
De onderzoekers denken dat mensen niet gapen om slaap op te wekken, maar juist om zichzelf wakker te houden. Door te gapen koel je namelijk letterlijk je hersenen af, menen de Amerikaanse wetenschappers. En daardoor kun je beter nadenken en opletten.
Dus, wanneer iemand begint te gapen om weer alert te worden, zou het als een teken voor anderen werken ook te gapen om zichzelf weer wakker te krijgen. Dat was in de oertijd handig als er gevaar dreigde.
De psychologen kwamen tot deze conclusie na een onderzoek (gepubliceerd in Evolutionary Psychology) waarin ze studenten video’s lieten zien waarop mensen gaapten. Vervolgens werd geteld hoe vaak de proefpersoon, die naar de beelden keek, moest gapen.
Daarbij ontdekten ze dat mensen die de instructie hadden gekregen door hun neus te ademen, helemaal niet gaapten. Van de deelnemers die deze instructie niet hadden gekregen, moest 50 procent gapen. Ook vonden ze dat proefpersonen die een ice-pack tegen hun hoofd hielden, niet gaapten. Deelnemers die in plaats van een ijskoude een warme zak tegen hun hoofd gedrukt hielden, moesten wel gapen.
De onderzoekers verklaarden dit aan de hand van eerder onderzoek waaruit bleek dat bloedvaten in de neus ‘koel’ bloed naar de hersenen sturen. Dus wanneer je door je neus ademt, wordt het hoofd gekoeld en is er dus geen noodzaak de hersenen te koelen door te gapen.
Als iemand gaapt terwijl hij naar je verhaal luistert, is dat dus niet onrespectvol, maar doet hij juist erg zijn best om zijn aandacht erbij te houden, merken de onderzoekers op.
Bron: Elsevier

|
|
Individuele behandeling bij slaapproblemen
ChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.
ChronoMed geeft slaaptraining ChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..
 |