Chronomed Home Bookmark Contact
Home
 • Cliënten
  • Slaap problemen
  • Medicatie
  • Winterdepressie
  • Apneu
  • Snurken
  • Ploegendiensten
  • Chronische Vermoeidheid
  • Mondschild
  • Burn Out
 • Verwijzers
  • Indicaties
  • Behandelingen
  • Resultaten
  • Online verwijzen
  • Aanvraag Verwijsformulier
Bedrijven Topport
 • Media
  • Pers
  • Scientific Update
 • voorlichting
  • Factsheets
  • Test en check
 • Actueel
  • Nieuws
  • Op deze website
  • Vacatures
Over ons Contact
Chronomed

Nieuws

Slaapstoornissen in het nieuws


Blauw licht maakt alerter
Bewuste dromers meer alert
Versnelde tumorgroei door slaapverstoring
Geel licht gezonder voor nachtwerker
Sociale leven beïnvloedt tienerslaap
Betere slaap zonder sigaretten
Slaapbehoefte door leren
Licht invloed op gezondheid patiënten
Slank door vast slaapritme
Hyperactief door onregelmatige slaap
Schone hersenen door slaap
Onvoldoende herstel na ‘bijslapen’
Yoga helpt bij insomnie menopauze
Middagslaapje helpt kleuters bij leren
Agressievere huidkanker bij slaapapneu

Onbeheersbare benen09-05-2007 -

Het rusteloze-benensyndroom kan leiden tot een ernstig slaapgebrek; medicijnen tegen de ziekte van Parkinson blijken te helpen. 

Het zou een scène uit een slapstickfilm kunnen zijn: een vrouw die om de haverklap haar partner ’s nachts met een snelle beenbeweging wakker schopt. Maar zo lachwekkend is het rusteloze-benensyndroom nou ook weer niet. Want het kan leiden tot ernstig slaapgebrek met alle lichamelijke en psychische gevolgen van dien. Mensen die lijden aan dit syndroom, waarvan de naam is afgeleid van het Engelse Restless Legs Syndrome (RLS), hebben het vaak slecht. Maar gelukkig komt er soelaas in de vorm van twee nieuwe medicijnen.

Eerst het wat, wie en waarom. Het rusteloze-benensyndroom manifesteert zich als een onaangenaam kruiperig, branderig, soms jeukend gevoel diep in de onderbenen en kuiten dat vooral ontstaat wanneer de patiënt zit of ligt, en zijn benen laat uitrusten. Het doet zich dus voornamelijk ’s avonds en ’s nachts voor, of tijdens lange periodes van stilzitten (in theater, vliegtuig of auto). De enige manier om van dat vervelende gevoel af te komen, is om de benen te bewegen. En dat is wat RLS-patiënten dan ook non-stop doen, tot ergernis van de mensen om hen heen: wiebelen met de benen.

Schokbewegingen
Acht van de tien mensen met RLS hebben bovendien last van periodic leg movements, volstrekt onbeheersbare heftige schokbewegingen van de benen. Soms wel honderd keer per uur. Dat is overdag al lastig, maar’s nachts desastreus voor de nachtrust. Hoewel het rusteloze-benensyndroom van zichzelf geen gevaarlijke kwaal is, kunnen de gevolgen wel ernstig zijn. Want het kriebelige, branderige gevoel maakt het moeilijk om in slaap te vallen. Van de schokbewegingen van de benen schrikt de patiënt elke keer wakker. Gevolg: chronisch slaapgebrek. En dat heeft zoals bekend een sterke invloed op de stemming en weerstand van een mens en kan dus allerlei geestelijke en lichamelijke kwalen veroorzaken.

Wie hebben er last van? De schattingen over hoe vaak RLS voorkomt, lopen sterk uiteen van 3 tot 10 procent van de westerse bevolking. Dat het zo uiteenloopt, komt doordat de symptomen sterk kunnen variëren in ernst en frequentie. Het ligt er dus maar aan wie en wat je meetelt. Bovendien worden lang niet alle RLS-patiënten ook als zodanig geregistreerd. Veel mensen met matige klachten zoeken geen medische hulp.

En er is een flink aantal patiënten dat het probleem van hun onbeheersbare benen vergeet te melden als ze bij de dokter komen met slaapklachten. Want ze zien het niet als mogelijke oorzaak. Als ze het probleem wel melden, wordt het soms door de arts genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd als een symptoom van stress, spierkrampen of ouderdom.

Zeker is wel dat vrouwen er iets meer last van hebben dan mannen, en dat het probleem met het klimmen der jaren toeneemt. RLS doet zich vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Verder komt het in de ene familie meer voor dan in de andere.

Waarom krijgt iemand RLS? Eigenlijk weet men het niet, want de werkelijke oorzaak is nog niet vastgesteld. Algemeen wordt aangenomen dat het een bewegingsstoornis is die ontstaat in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat de neurotransmitter dopamine een rol speelt, maar harde bewijzen ontbreken. Wel is duidelijk dat het in de helft van de gevallen een erfelijke kwestie is. Soms lijkt de aandoening een bijverschijnsel te zijn van een andere kwaal, zoals diabetes, chronisch nierfalen, reuma, schildklieraandoeningen, gebrek aan bepaalde vitamines of mineralen, de ziekte van Parkinson.

Kriebel
Ook zwangerschap lijkt een oorzaak te zijn van RLS. Veel vrouwen krijgen in de laatste maanden van hun zwangerschap last van symptomen als kriebel in hun benen en onverwachte beenbewegingen tijdens de slaap. Die verschijnselen verdwijnen vaak binnen vier weken na de bevalling. Tot slot zijn er ook geneesmiddelen (tegen misselijkheid, epilepsie, psychoses) en voedingsstoffen (cafeïne, alcohol, tabak) die de symptomen lijken aan te wakkeren.

Wat valt er tegen RLS te doen? Om te beginnen kan het geen kwaad om gezond en regelmatig te leven. Dat kan al verlichting van de symptomen geven. Om de ernstige symptomen van RLS te bestrijden, worden wel geneesmiddelen tegen Parkinson of epilepsie voorgeschreven in een lagere dosering. Deze middelen blijken soms effect te sorteren, hoewel ze niet specifiek voor RLS zijn ontwikkeld en onderzocht, of voor die toepassing door de geneesmiddelenautoriteiten zijn goedgekeurd. Om slaapgebrek te bestrijden, schrijven artsen aan RLS-patiënten ook wel slaapmiddelen zoals benzodiazepines voor, maar die kunnen bij langdurig gebruik ernstige verslaving veroorzaken.

Onlangs gaf de Europese Commissie groen licht voor de verkoop van anti-Parkinsonmiddelen die wel speciaal zijn onderzocht bij RLS-patiënten en effectief zijn gebleken in de bestrijding van matige tot ernstige RLS-klachten. Het gaat om ropinirol (merknaam Adartrel) en pramipexol (merknaam Sifrol). Beide zijn dopamine-agonisten, wat het vermoeden versterkt dat RLS wordt veroorzaakt door een probleem met deze signaalstof in de hersenen, die een belangrijke rol speelt bij het aansturen in het lichaam van gecontroleerde, soepele spierbewegingen.

Symptomen van het rustelozen-benensyndroom:
Onaangenaam kriebelig of branderig gevoel in de benen
De klachten verergeren bij lang stilzitten of liggen
De klachten verminderen of verdwijnen door beweging
De klachten worden’s avonds en ’s nachts erger.


Bron: ElsevierAanmelden

Individuele behandeling bij slaapproblemen

SlaaptrainingChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.


ChronoMed geeft slaaptraining

WinterdepressieChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..


In mijn omgeving komen slaapproblemen niet voorReslaten inladen, een ogenblik geduld aub


Nieuwsbrief

Copyright © 2018 ChronoMed. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Webdesign:
Webdesign Bureau