Nieuws
Slaapstoornissen in het nieuws
|
|
'Apneu is onderschatte ziekte'
19-01-2011 - RIJSWIJK - Huisartsen herkennen apneu vaak niet bij patiënten. Dit terwijl apneu, het tijdens de slaap regelmatig stoppen met ademhalen, grote gevaren kan opleveren voor de gezondheid.
Dat concludeert de Apneuvereniging in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd.
Apneu kan leiden tot hoge bloeddruk, een hersenbloeding, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Indirect kan de aandoening dus dodelijk zijn. Als mensen last hebben van apneu rusten ze door hun gebrekkige slaap niet goed uit. Ze voelen zich vaak moe of geprikkeld en kunnen zich slecht concentreren.
Volgens de Apneuvereniging zien huisartsen die klachten vaak aan voor depressie of burn-out.
De vereniging geeft internationaal onderzoek aan dat er in Nederland ongeveer 315.000 apneupatiënten zouden moeten zijn, terwijl slechts 55.000 patiënten daadwerkelijk worden behandeld.
Dat kan ook komen omdat mensen met hun klachten niet naar de dokter stappen, stelt woordvoerder P. van Mechelen van de vereniging.
De klachten worden meestal bestreden met een soort masker dat de patiënten 's nachts moeten opdoen. In het masker zit een pomp die lucht vanuit de slaapkamer in de luchtwegen van de patiënt blaast. Die lucht voorkomt dat de tong de luchtwegen blokkeert. De patiënt kan daardoor beter ademen.
Het dragen van het masker is minder erg dan het klinkt, zegt Van Mechelen van de Apneuvereniging. ''De patiënt slaapt veel beter en voelt zich dus ook beter."
Volgens hem maakt de pomp 's nachts een zacht ruisend geluid. ''Maar dat geluid is minder erg voor de partner van de patiënt dan het gesnurk dat hij of zij daarvoor hoorde.''
Bron: ANP

|
|
Individuele behandeling bij slaapproblemen
ChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.
ChronoMed geeft slaaptraining ChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..
 |