Chronomed Home Bookmark Contact
Home
 • Cliënten
  • Slaap problemen
  • Medicatie
  • Winterdepressie
  • Apneu
  • Snurken
  • Ploegendiensten
  • Chronische Vermoeidheid
  • Mondschild
  • Burn Out
 • Verwijzers
  • Indicaties
  • Behandelingen
  • Resultaten
  • Online verwijzen
  • Aanvraag Verwijsformulier
Bedrijven Topport
 • Media
  • Pers
  • Scientific Update
 • voorlichting
  • Factsheets
  • Test en check
 • Actueel
  • Nieuws
  • Op deze website
  • Vacatures
Over ons Contact
Chronomed

Nieuws

Slaapstoornissen in het nieuws


Blauw licht maakt alerter
Bewuste dromers meer alert
Versnelde tumorgroei door slaapverstoring
Geel licht gezonder voor nachtwerker
Sociale leven beïnvloedt tienerslaap
Betere slaap zonder sigaretten
Slaapbehoefte door leren
Licht invloed op gezondheid patiënten
Slank door vast slaapritme
Hyperactief door onregelmatige slaap
Schone hersenen door slaap
Onvoldoende herstel na ‘bijslapen’
Yoga helpt bij insomnie menopauze
Middagslaapje helpt kleuters bij leren
Agressievere huidkanker bij slaapapneu

Slaapmedicatie vergroot kans op overlijden02-03-2012 -

LEIDEN/BUSSUM – Veel mensen maken gebruik van slaappillen om een goede nachtrust te realiseren. Maar met het gebruik van slaappillen blijkt de kans op overlijden maar liefst 4,6 keer zo groot. Bovendien komt kanker veel vaker voor bij mensen die frequent op slaappillen vertrouwen.

Zeer schadelijk
De laatste jaren neemt het gebruik van slaappillen in de Westerse wereld sterk toe. Veel mensen ervaren slaapproblemen en zoeken daarvoor hun heil in de farmacologische industrie: in Nederland gebruiken ongeveer twee miljoen mensen wel eens slaappillen. Die 'oplossing' blijkt erg ongezond. Dat was al bekend, evenals de sterk verslavende werking ervan, maar een recente studie doet er nog eens een schepje bovenop. Onderzoek van de Viterbi Family Sleep Center in San Diego heeft aangetoond dat zelfs mild gebruik van slaappillen de kans op overlijden aanzienlijk verhoogt. Mensen die één tot 18 slaappillen per jaar kregen voorgeschreven hadden een 3,6 keer groter risico op overlijden dan mensen die deze medicatie niet gebruikten. Regulier gebruik van slaappillen zorgt zelfs voor een 4,6 keer zo grote kans op overlijden. Ook werd in het onderzoek een sterke relatie gevonden tussen het gebruik van slaapmedicatie en kanker. Bij mensen die per jaar minimaal 132 doses slaapmedicatie gebruikten werd 35 procent vaker kanker geconstateerd.

Slaappillen voor iedereen gevaarlijk
In het onderzoek werd gezocht naar mogelijke factoren die de relatie tussen slaapmedicatie en de vergrote kans op overlijden kon verklaren. Leeftijd, geslacht en zelfs verschillen in de mate van gezondheidsproblemen konden het verband niet verklaren, aldus onderzoeker  Robert D. Langer. Het lijkt er daarom sterk op dat de slaappillen een directe invloed uitoefenen op de schade aan de gezondheid die in het onderzoek werd aangetoond. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of een andere factor ten grondslag kan liggen aan de relatie tussen slaapmedicatie en een vergrote overlijdenskans als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.

Verstoorde biologische klok
In de huidige 24-uurs maatschappij ervaren veel mensen slaapproblemen als gevolg van een gebrek aan duidelijke slaapritmes en verstoringen in de biologische klok. Ons lichaam is gewend om te slapen als het donker wordt en actief te worden tijdens de zonuurtjes. Zowel kunstlicht als de mogelijkheid tot het uitvoeren van verscheidene activiteiten in de avond- en nachturen brengt onze biologische klok dan ook erg in de war. Bovendien verschilt ons slaappatroon sterk per nacht. Het lichaam kan soms niet goed meer inschatten wanneer het tijd is om te slapen en dus ervaren we vaak moeite met inslapen, doorslapen of juist met wakker worden. De onderzoekers benadrukken daarom het belang van het behandelen van slaapproblemen door gedragsverandering in plaats van het gebruik van slaapmedicatie. 

Gedragsverandering in plaats van slaappillen
Slaapproblemen kunnen vaak verholpen worden door een aanpassing in leefstijl. Vaste routines, ontspanning na een stressvolle dag, gedimde lichten in de avond: er zijn veel manieren om ons lichaam te laten weten dat het tijd is om te slapen. Ook bestaan er vaak misverstanden in onze kennis over slapen. De richtlijn van acht uur slaap per nacht is slechts een gemiddelde en geldt zeker niet voor iedereen. Wanneer mensen last hebben van slapeloosheid kan het daarom van belang zijn te ontdekken waar het lichaam eigenlijk om vraagt: misschien heeft het behoefte aan 'maar' zes uur slaap en functioneren we daarmee beter. Tot slot geven de onderzoekers aan dat slaapproblemen in combinatie met psychische problemen zoals depressie niet behandeld dienen te worden met slaapmedicatie. In deze situatie is het beter aandacht te besteden aan de stemmingsklachten, die vaak de oorzaak zijn van slaapproblemen, dan gebruik te maken van de gevaarlijke slaappillen. Stemmingsklachten kunnen overigens wel degelijk slaapproblemen veroorzaken, maar ook in deze situatie is het aan te raden met behulp van cognitieve therapie of een verandering van leefstijl de slaapproblemen aan te pakken. Zoek hiervoor hulp bij een professionele slaapbehandelaar.

Voorschrijven slaappillen
Kortom, het gebruik van slaapmedicatie is werkelijk levensgevaarlijk. Slaap is broodnodig en verbetert over het algemeen onze gezondheid in grote mate, maar niet wanneer hiervoor schadelijke medicatie wordt gebruikt. Zowel de overheid, de zorgverzekeringen en beroepsverenigingen spannen zich hier al jaren voor in. Zo is de vergoeding van slaappillen grotendeels uit het ziektekostenpakket geschrapt en zijn richtlijnen aangepast. Dit bleek echter nauwelijks effect te hebben. Zorgtverleners zouden daarom veel terughoudender moeten zijn in het voorschrijven van slaappillen. En patiënten met het vragen erom. De meeste slaapproblemen kunnen immers zonder slaapmedicatie goed en snel worden verholpen.
 

© ChronoMed Redactie / I.L.S.Aanmelden

Individuele behandeling bij slaapproblemen

SlaaptrainingChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.


ChronoMed geeft slaaptraining

WinterdepressieChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..


Hoe ouder ik word hoe slechter ik slaapReslaten inladen, een ogenblik geduld aub


Nieuwsbrief

Copyright © 2018 ChronoMed. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Webdesign:
Webdesign Bureau