Nieuws
Slaapstoornissen in het nieuws
|
|
Bewuste dromers meer alert
16-04-2014 -
LEIDEN/ BUSSUM – Mensen die zich bijna elke ochtend hun dromen kunnen herinneren, hebben een andere hersenactiviteit dan mensen die slechts twee keer per maand een droom kunnen navertellen. Ze reageren vaker op geluiden en zijn zodoende vaker wakker, waardoor de dromen mogelijk in het geheugen kunnen worden opgeslagen.
De wonderlijke dromenwereld
Dromen blijft een bijzonder verschijnsel. Tot op heden begrijpen we maar deels hoe dromen ontstaan, waarom we dromen en hoe de inhoud van een droom tot stand komt. Waarom de één last heeft van nachtmerries en de ander zijn dromen nauwelijks onthoudt. Hoe lucide dromen werken, waarin we grotendeels instaat zijn de afloop te beïnvloeden. En waarom sommige mensen elke ochtend hun dromen kunnen navertellen, terwijl anderen zich zelden een droom kunnen herinneren. Wetenschappers proberen continu meer informatie te vergaren over de wonderbaarlijke droomwereld. Franse onderzoekers hebben nieuw inzicht verkregen in dit laatste vraagstuk over het onthouden van dromen.
Alert op geluid
Eerder ontdekten de onderzoekers al dat mensen die zich bijna dagelijks hun dromen kunnen herinneren ’s nachts twee keer zo vaak wakker worden als mensen die zelden hun dromen onthouden. De hersenen van de ‘bewuste dromers’ reageerden bovendien sterker op geluiden, zowel ’s nachts als overdag. In het nieuwe onderzoek werd gekeken naar het brein van 41 proefpersonen, waarvan de helft aangaf vrijwel dagelijks dromen na te kunnen vertellen, middels een PET-scan. Ze ontdekten dat bepaalde delen in het brein, de temporoparietal junction (TPJ) en de mediale prefrontale cortex, actiever waren bij de groep proefpersonen die zich hun dromen kon herinneren. De spontane activiteit in deze hersengebieden was zowel overdag als ’s nachts hoger. De TJP fungeert als een centraal punt voor het verwerken van informatie, zodat een hoge activiteit in deze regio mensen meer alert zou kunnen maken voor externe stimuli. Dit geeft de onderzoekers steun voor hun hypothese: een brein dat gemakkelijker op geluiden reageert, wekt de persoon in kwestie vaker en geeft het brein zo de gelegenheid om dromen in het geheugen te verankeren. Want om dromen te kunnen onthouden, is een zekere wakkere staat nodig.
Onderbroken slaap
De onderzoekers sluiten niet uit dat mensen die hun dromen vaker onthouden ook daadwerkelijk méér dromen. Daar zal toekomstig onderzoek uitsluitsel over moeten bieden. Een ander interessant vraagstuk zou kunnen zijn of mensen die veel dromen kunnen onthouden, omdat ze ’s nachts vaker wakker worden, ook een slechtere slaapkwaliteit hebben. Een gefragmenteerde slaap staat er immers om bekend gepaard te gaan met vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Ook slaapwandelaars en mensen die in hun slaap praten kunnen last hebben van dergelijke klachten: het lichaam rust nu eenmaal minder goed uit wanneer het onderbroken wordt. Maar voor actieve dromers kan het onderzoek misschien alvast wat opleveren. Als het bewuste dromen inderdaad een gevolg is van de overgevoeligheid voor geluiden, biedt een volledig stille slaapkamer misschien uitkomst.
© ChronoMed Redactie / I.L.S.
Bron: Resting Brain Activity Varies with Dream Recall Frequency between Subjects, Perrine Ruby, et al., Neuropsychopharmacology, 2014.

|
|
Individuele behandeling bij slaapproblemen
ChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.
ChronoMed geeft slaaptraining ChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..
 |